Krav Maga History, Greek


Translated by our friend in Glyfáda, Greece, Vassilis Petridis


The real

Krav Maga HistoryΤο Krav Maga στην κυριολεξία σημαίνει "μάχη επαφής" ή "μάχη σώμα με σώμα". 

Το Krav Maga δεν έχει επίσημο "ιδρυτή", ούτε επίσημες απαρχές. Είναι αποτέλεσμα των αναγκών των καιρών και των προσπαθειών πολλών εκπαιδευτών που κατά τη διάρκεια πολλών ετών ο καθένας έκανε προσθήκες και τροποποιήσεις με βάση τις δεξιότητες και την εμπειρία του.

Οι ρίζες του σύγχρονου Krav Maga ξεκίνουν με την ανάγκη για αυτοάμυνα στη γη του Ισραήλ. Πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητό ένα μικρό κομμάτι της εβραϊκής ιστορίας.

Ο εβραϊκός λαός, ένα πολύ μαχητικό έθνος, νικήθηκε από τους Ρωμαίους σε τρεις διαδοχικούς πολέμους κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου αιώνα. 

 

Οι Εβραίοι, κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, διατηρούσαν πάντα μια παρουσία στη Γη του Ισραήλ (στην αποκαλούμενη "Παλαιστίνη" και άλλα ονόματα από τις διάφορες κατοχικές δυνάμεις, οι Εβραίοι είναι αυτόχθονες), αλλά γύρω στη δεκαετία του 1880, Εβραίοι από όλο τον κόσμο κατάφεραν τελικά να επιστρέψουν σε μεγάλους αριθμούς.

Οι Εβραίοι που επέστρεψαν ήταν φιλόσοφοι, πιανίστες και καθηγητές πανεπιστημίου. Δεν είχαν συνηθίσει στις μάχες και την κτηνοτροφία, αλλά επέστρεψαν και ξεκίνησαν μια καινούρια ζωή στο σπίτι των προγόνων τους.

Οι Εβραίοι που ζούσαν εκεί θεωρούνταν αδύναμοι και αβοήθητοι από τους Άραβες. Θεωρούνταν εύκολοι στόχοι από τους Άραβες Βεδουίνους και άλλους μουσουλμάνους που δε νοιάζονταν γι 'αυτούς.

Οι Άραβες δεν σέβονταν την αδυναμία και αναφέρονταν στους Εβραίους ως "Walid el mita" – Το παιδί του θανάτου. Το εβραϊκό αίμα θεωρούνταν φθηνό. Οι Εβραίοι κατοικούσαν στους δικούς τους οικισμούς, φοβισμένοι και στο έλεος των άλλων. Συχνά προσλάμβαναν Άραβες για να τους προστατεύσουν.

Οι Εβραίοι που μετανάστευσαν στο Ισραήλ από όλο τον κόσμο, που επέστρεψαν στην πατρίδα των προγόνων τους, βρήκαν αυτή την κατάσταση συγκλονιστική, αφόρητη και απαράδεκτη.

Παρά το γεγονός ότι Εβραίοι κατοικούσαν στο Ισραήλ συνεχώς, από την απώλεια της ανεξαρτησίας κατά το έτος 135, ο αριθμός τους ήταν μικρός. Αυτό άλλαξε κατά τη δεκαετία του 1880 με μια μαζική επιστροφή στο Ισραήλ από Εβραίους μετανάστες από όλο τον κόσμο. Οι Άραβες και οι Τούρκοι που ζούσαν εκεί την εποχή εκείνη δεν ήθελαν να δουν τους Εβραίους να επιστρέφουν στην πατρίδα τους και χρησιμοποίησαν τη βία για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την ανάπτυξη των εβραϊκών πόλεων. Σε αυτές τις επιθέσεις ήρθε η άμυνα ως απάντηση, έτσι μπορούμε να πούμε ότι οι ρίζες του σύγχρονου Krav Maga ξεκίνησαν σε αυτό το στάδιο, στη δεκαετία του 1880.


Το 1903, η Ένωση Maccabee δημιουργήθηκε για να διδάξει τους Εβραίους φυσική κατάσταση και ενδυνάμωση. Ήθελαν να δώσουν ένα τέλος στην εποχή του "Walid el Mita". Σύντομα άρχισαν να προπονούνται με μπαστούνια (πρώιμη τεχνική Kapap), αλλά ο στόχος ήταν τα τουφέκια, τα αληθινά όπλα.

Το 1907 δημιουργήθηκε μια ομάδα με την ονομασία "HaShomer" - "Ο Φρουρός", με σκοπό την υπεράσπιση των εβραϊκών οικισμών. Από αυτό το σημείο και μετά, ή ακόμη και πριν από αυτό, έλαβε χώρα μια συνεχής εξερεύνηση και εξέλιξη των τεχνικών και στρατηγικών της  αυτοάμυνας σώμα με σώμα. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα σε αυτή τη διαδικασία. Η ανάγκη για αυτοάμυνα είναι τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος.

Το 1919, στην Ιερουσαλήμ, ο Ze'ev Jabotinsky ίδρυσε την "Haganah" – που σημαίνει Άμυνα, με σκοπό την υπεράσπιση των Εβραίων εναντίον των αυξανόμενων αραβικών επιθέσεων.

Καθοριστική ήταν η συνεισφορά διάφορων εκπαιδευτών στην εξέλιξη της τέχνης που θα γινόταν γνωστή ως Kapap και τελικά Krav Maga.

Τον Ιανουάριο του 1941, λαμβάνει χώρα μια σειρά μαθημάτων αυτοάμυνας, με επικεφαλής τους εκπαιδευτές Maishel Horowitz, Menashe Harel, Gershon Kofler και Yitzhak Shtibel. Αυτό ήταν ένα σημείο κλειδί στην οργανωμένη ανάπτυξη της αυτοάμυνας των ισραηλινών.


Παράλληλα, σε χώρες σε όλο τον κόσμο, οι Εβραίοι της εξορίας έρχονται αντιμέτωποι και αυτοί με τη βία και αρχίζουν να σχηματίζουν ομάδες αυτοάμυνας. Δημιουργήθηκαν από Εβραίους βετεράνους που υπηρέτησαν στον ουγγρικό στρατό κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Σκοπός των ομάδων αυτών ήταν να υπερασπιστούν τους Εβραίους κατοίκους από περιπλανώμενες συμμορίες μίσους εναντίων τους.


Μια άλλη τέτοια εβραϊκή ομάδα άμυνας ήταν στην Τσεχοσλοβακία τη δεκαετία του 1930. Ο Emrich (Imi) Lichtenfeld, ένας ειδικός στην πυγμαχία και την πάλη, μαζί με άλλους Εβραίους δημιούργησαν μια εβραϊκή ομάδα αυτοάμυνας. Είχε επηρεαστεί από τον πατέρα του, τον Shmuel, έναν ντετέκτιβ και εκπαιδευτή  Τακτικών Άμυνας στην τοπική αστυνομία. Ο Shmuel Lichtenfeld είχε τη φήμη σκληρού αξιωματικού, γνωστού για την σύλληψη των πιο βίαιων εγκληματιών.

 

Ο νεαρός Imi μεγάλωσε σε μια σκληρή περιοχή και είχε να αντιμετωπίσει φασίστες κακοποιούς, βίαιες συμμορίες και αντισημίτες. Στο δρόμο έμαθε να κάνει τη διάκριση μεταξύ των αθλητικών τεχνικών και της αυτοάμυνας της πραγματικής ζωής.

Ο Imi Lichtenfeld άρχισε να ενσωματώνει τεχνικές από διαφορετικά στυλ με σκοπό να δημιουργήσει μια αποτελεσματική προσέγγιση στην αυτοάμυνα ώστε να δώσει τη δυνατότητα στην εβραϊκή κοινότητα να αμυνθεί ενάντια στις φασιστικές πολιτοφυλακές.

Όταν η Ευρώπη έγινε αφόρητη για τους Εβραίους, ο Imi έφυγε. Τελικά κατέληξε στη Γη του Ισραήλ το 1942, που τότε ήταν υπό τον έλεγχο των Βρετανών. Η Ισραηλινή αυτοάμυνα ήταν ήδη στο στάδιο της ανάπτυξης και ο ίδιος εντάχθηκε σε αυτή την συνεχή διαδικασία.

 

Πρώιμη εκπαίδευση στο Krav Maga

Κατατάσσεται στη "Hagana" (Άμυνα, στα εβραϊκά) την αμυντική δύναμη που ιδρύθηκε από τον θρυλικό ηγέτη Ze'ev (Vladimir) Jabotinsky το 1919 με σκοπό την υπεράσπιση των εβραϊκών οικισμών από τους Άραβες.

Ο Jabotinsky ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Εβραίους ηγέτες εκείνου του αιώνα. Προέβλεψε την τραγική μοίρα του Εβραϊσμού στην Ευρώπη και προέτρεψε τους Εβραίους να μετακινηθούν στη Γη του Ισραήλ (Aliya). Ίδρυσε το κίνημα νεολαίας Betar και το πολιτικό κόμμα Herut (Ελευθερία). Οι μελλοντικοί πρωθυπουργοί Menachem Begin και Yitzchak Shamir ήταν ανάμεσα στους μαθητές του.

Ο Jabotinsky, ή Jabo όπως ήταν γνωστός από τις εβραϊκές μάζες, δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος ηγέτης και ρήτορας, ήταν επίσης συγγραφέας και ποιητής. Έγραψε σε πολλές γλώσσες, κείμενα σε εβραϊκή γλώσσα, μυθιστορήματα και ποιήματα.

Τα έργα του ενέπνευσαν τη γενιά του και εκείνες που ακολούθησαν. Ένα από τα πιο διάσημα άρθρα του ήταν το "Εβραίοι μάθετε να πυροβολείτε!". Ο Jabotinsky δημιούργησε τη Zion Mule Corps, ως μέρος του βρετανικού στρατού κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πόλεμου, και κατατάχθηκε και ο ίδιος ως απλός στρατιώτης.

Ενώ ο Jabotinsky ήταν η φιλοσοφική δύναμη πίσω απ΄ την εβραϊκή στρατιωτική αναγέννηση, οι άλλοι ήταν πιο πρακτικοί εκπαιδευτές Krav Maga.

Τα ταλέντα του Lichtenfeld δεν πέρασαν απαρατήρητα και του ανατέθηκε να ενταχθεί στην ομάδα εκπαιδευτών άοπλης μάχης. Τελικά έγινε εκπαιδευτής Kapap και ήταν μεταξύ των εκπαιδευτών των ομάδων Παλμάκ και Παγιάμ. Ο ίδιος είναι υπέυθυνος για τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση της χρήσης του μπαστουνιού στο Ζίου Ζίτσου.

Όταν το Ισραήλ έγινε κράτος το 1948 όλες οι προ-κρατικές  πολιτοφυλακές ενώθηκαν για να σχηματίσουν την IDF-Ισραηλινή Δύναμη Άμυνας. Ο Imi προσελήφθη στο προσωπικό της σχολής φυσικής κατάστασης της  IDF και ήταν ένας από τους 11 εκπαιδευτές Kapap.

Το Krav Maga περιλαμβάνει τεχνικές από το τζούντο, το ζίου ζίτσου, το καράτε, τη Δυτική Πυγμαχία και τα στοιχεία της πάλης. Με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το Krav Maga υιοθετήθηκε ως το επίσημο στυλ μάχης των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας και της Ισραηλινής Αστυνομίας.

Το 1964 ο Lichtenfeld αποσύρθηκε από την IDF και άνοιξε ένα ιδιωτικό κλαμπ Krav Maga. Με αυτό το κλαμπ γίνεται ο πρώτος που προσφέρει εκπαίδευση Krav Maga σε πολίτες, αν και στο Ισραήλ σχεδόν όλοι οι πολίτες υπηρετούν στο στρατό και ως εκ τούτου έχουν ήδη κάποια εκπαίδευση Krav Maga. Η φήμη του προέρχεται από την έναρξη της ανάπτυξης του μη στρατιωτικού Krav Maga Για Πολίτες. Αυτή είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με πολλές υποκατηγορίες.


Το Krav Maga έχει ελεύθερη ροή, όλες οι μορφές μάχης, μπουνιές, κλοτσιές, πνιγμοί, λαβές χρησιμοποιούνται με σκοπό την εξουδετέρωση του εχθρού στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Σε αντίθεση με τις ανταγωνιστικές πολεμικές τέχνες, όπου τίθενται περιορισμοί με βάση το είδος των τεχνικών που χρησιμοποιούνται ή τις περιοχές-στόχους στο σώμα, το Krav Maga δεν έχει περιορισμούς. Χτυπήματα στη βουβωνική χώρα, τα μάτια, το λαιμό, το πρόσωπο, είναι όλα στο παιχνίδι. Ως εκ τούτου, το Krav Maga δεν συμμετέχει σε διαγωνισμούς και δεν επιδιώκει να εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.


 

Πηγή: Israel a nation of warriors , Moshe Katz IKI Η KMS έχει αποκλειστική άδεια από τον συγγραφέα για την δημοσίευση μεταφρασμένου  μέρους του βιβλίου που αφορά την ιστορία του Krav Maga. Απαγορεύεται οποιαδήποτε αναδημοσίευση χωρίς την αναφορά της πηγής.