Krav Maga History Interview Greek


Η ιστορία είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Όλα εξαρτώνται από το ποιος την γράφει και τι σκοπούς έχει. Συχνά παραλείπονται σημαντικά γεγονότα εάν δεν ταιριάζουν με τον προσωπικό του στόχο. Άλλα στοιχεία τροποποιούνται ή προσαρμόζονται. Όπως λένε, η ιστορία ανήκει στον νικητή.

Συχνά, πολλά χρόνια μετά την πραγματοποίηση ενός γεγονότος, αποκαλύπτεται η αλήθεια. Οι πληροφορίες προέρχονται από γνήσια έγγραφα ή σε μερικές περιπτώσεις από ζωντανή μαρτυρία.

Στην IKI (Διεθνής του Ισραηλινού Κραβ Μαγκά) μας ενδιαφέρει η πρακτική εφαρμογή στο δρόμο περισσότερο από την καταγωγή ή την ιστορία. Ωστόσο, βλέπουμε ότι στην κοινότητα του Κραβ Μαγκά έχει αναπτυχθεί ένα είδος λατρείας για "ό,τι έχει να κάνει με τον Imi". Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ιστορία του Krav Maga και ότι είναι λανθασμένο να πούμε ότι "ο Imi Lichtenfeld εφηύρε το Krav Maga" ή ότι μόνο αυτός και οι μαθητές του έχουν το δικαίωμα να το διδάσκουν.

Μεγαλώνοντας στο Ισραήλ δεν είχα ακούσει ποτέ το όνομα Imi Lichtenfeld. Ακόμη και ο όρος Krav Maga δεν θεωρούνταν σημαντικός. Μόνο στις ΗΠΑ άρχισα να ακούω και τα δύο αυτά ονόματα τακτικά. Στο Ισραήλ οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται απλώς για το τι λειτουργεί και τι όχι.

Ο στόχος του Krav Maga ήταν και είναι να προστατεύει τους ανθρώπους. Δεν είμαστε σαν τους Ρωμαίους που ασχολούνταν με την οικοδόμηση αγαλμάτων και τη διατήρηση του ονόματός τους στην αιωνιότητα. Διδαχθήκαμε να μην λατρεύουμε είδωλα οποιουδήποτε είδους. Ας μην δημιουργούμε κανένα είδωλο του Κραβ Μαγκά.

Είναι επίσης λάθος να κολλάμε σ’ ένα όνομα. Ένα όνομα είναι μόνο ένας τρόπος σήμανσης για κάτι, δεν φτιάχνει ούτε δημιουργεί τίποτα. Κανείς δεν κατέχει μονοπώλιο στο Krav Maga.

Το ακόλουθο κείμενο είναι ένα απόσπασμα από μια συνέντευξη με τον Noah Gross, ισραηλινό ερευνητή της ιστορίας των πολεμικών τεχνών. Αυτά είναι τα λόγια του.

Ερ: Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι εκπαιδευτές πολεμικών τεχνών στο Ισραήλ τη στιγμή της ανάπτυξης του Kapap;

Noah Gross: Υπήρχαν πολλοί εκπαιδευτές του Kapap στη δεκαετία του 1940, αλλά οφείλω να πω ότι ένας μικρός αριθμός απ’ αυτούς διαμόρφωσαν τον πυρήνα του Kapap ως προσέγγιση και ως προς το περιεχόμενο. Κάποιοι απ’ αυτούς είναι ο Gershon Kopler (Jujutsu και Boxing), ο Yehuda Markus (Jujutsu / Judo) και ο Maishel Hurwitz (Μέθοδοι short stick και walking stick). Ένα άλλο όνομα που αξίζει να αναφέρουμε είναι ο Yitzhak Shtibel (Boxing).

Ερ: Θα μπορούσατε να μας πείτε σε τι βασίζονταν το Kapap και ποιος θα μπορούσε να το διδάξει;

Noah Gross:  Την εποχή εκείνη, την δεκαετία του 1940, το Kapap δεν ήταν ένα ολοκληρωμένο σύστημα όπως είναι το Krav Maga σήμερα, δεν υπήρχε κάποιος μεγάλος δάσκαλος ή επικεφαλής του συστήματος. Ήταν μάλλον μια παραστρατιωτική και στη συνέχεια στρατιωτική προσέγγιση στην εκπαίδευση μαχητών στη μάχη σώμα με σώμα. Οι εκπαιδευτές είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε έναν από τους διάφορους κλάδους που περιλαμβάνονταν στο Kapap ή σε όλους. Δίδασκαν Jujutsu, μποξ, μάχη με μαχαίρι, μέθοδο short stick, ρίψη πετρών  και Bayonet.

Με τα χρόνια τα μαθήματα εξελίχθηκαν και το υλικό διαμορφώθηκε σε καθορισμένα μαθήματα για τους εκπαιδευτές ώστε να διδάσκουν σύμφωνα με εγχειρίδια. Έτσι, θα μπορούσατε να έχετε έναν εκπαιδευτή που διδάσκει μετά από 2 μήνες εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσατε να έχετε έναν άλλο εκπαιδευτή με πολυετή εμπειρία. Το επίπεδο διέφερε σε μεγάλο βαθμό. Οι επικεφαλής εκπαιδευτές όπως ο Gershon Kopler, ο Yehuda Markus και ο Yitzhak Shtibel ήταν άνδρες με πολύχρονη εκπαίδευση και εμπειρία.

Ερ: Μπορείτε να μας πείτε εν συντομία ποιος ήταν ο Yehuda Marcus;

Noah Gross:  Ο Yehuda Marcus μετανάστευσε στο Ισραήλ από τη Γερμανία. Ως έφηβος σπούδασε Τζούντο μέσω της αστυνομίας, όπου δίδαξε Ζίου Ζίτσου και Τζούντο στη Γερμανία.

Τη στιγμή της άφιξης του στο Ισραήλ, ο επικεφαλής εκπαιδευτής του Ζίου Ζίτσου για την Palmach και τη Hagana (Gershon Kopler) είχε μόλις πεθάνει σε μυστική αποστολή.

Ο Yehuda Markus επιλέχθηκε για να αντικαταστήσει τον Kopler ως επικεφαλής εκπαιδευτής του Ζίου Ζίτσου.

Ήταν ένας πολύ ισχυρός άνδρας και θεωρούνταν πολύ επαγγελματίας. Οι μαθητές του τον σέβονταν και τον αγαπούσαν πάρα πολύ για την ευγένειά του ως άτομο.

Ο Markus πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά λάθος σε ένα ατύχημα στη διάρκεια προπόνησης το 1945 στην ηλικία των 33 ετών. Γίνεται μνεία σε αυτόν από τους μαθητές του στην Palmach σε ένα εγχειρίδιο πρακτικού τζούντο που δημοσιεύθηκε το 1948. Το εγχειρίδιο αυτό χρησίμευσε ως βάση για το υλικό σχετικά με τη μάχη σώμα με σώμα της IDF και για αυτό που έγινε μετέπειτα το Krav Maga για πολλά χρόνια.

δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Imi είχε σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση του μέχρι το 1948

Imi εμφανίστηκε το 1942

Ερ: Το κοινό γνωρίζει πολύ καλά την μορφή Imi Sde ή (Lichtenfeld), αλλά λίγοι έχουν στην κατοχή τους τόσα επίσημα στρατιωτικά έγγραφα όσα έχετε αποκαλύψει εσείς στην έρευνά σας.

Μπορείτε να μας πείτε πότε προσλήφθηκε ο Imi και από ποιον;

Noah Gross:  Ο Imi έφτασε στο Ισραήλ το 1942 και προσλήφθηκε στην Palmach. Προσλήφθηκε από τον δάσκαλο φυσικής αγωγής Musa Zohar για την Palmach. Ο Musa Zohar έμαθε γι’ αυτόν από αρκετά μέλη της ομάδας αυτοάμυνας που ήταν επικεφαλής ο Imi στην Μπρατισλάβα στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Ερ: Πότε ο Imi έγινε εκπαιδευτής Kapap;

A: Ο Imi έγινε εκπαιδευτής Kapap όταν προσχώρησε στην Palmach και έχαιρε εκτίμησης για την ικανότητα και την εφευρετικότητα του. Πιθανότατα, μετά την πρόσληψή του, είχε υποβληθεί σε κάποιου είδους εκπαίδευση για να διδαχθεί το πρόγραμμα σπουδών του Kapap και τις μεθόδους διδασκαλίας του στην Palmach. Αυτή ήταν η τυπική διαδικασία για οποιονδήποτε σε αυτήν την οργάνωση. Όταν ο Markus επιλέχθηκε για να αντικαταστήσει τον Kopler ήταν δουλειά του Maishel Hurwitz να του δείξει πώς γίνονται τα πράγματα στην Palmach. Όπως μου είπε ο Maishel: «Δεν είχα τίποτε να τον διδάξω στο Τζούντο, αλλά έπρεπε να του δείξω πώς κάναμε τα πράγματα με έναν πρακτικό τρόπο», πέρασε δύο μήνες με τον Markus μέχρι ο Markus να είναι έτοιμος να αναλάβει τη θέση του.

Όταν το κράτος του Ισραήλ και ο στρατός του, η I.D.F σχηματίστηκαν το 1948, ο Imi προσλήφθηκε στο προσωπικό του σχολείου φυσικής αγωγής σαν ένας από τους 8 εκπαιδευτές Kapap.

Ερ: Πότε αυξήθηκε η σημασία του Imi ως εκπαιδευτή αυτοάμυνας; Και γιατί συνέβη αυτό;

Noah Gross:  Ο Imi είχε πολύ μεγάλη εμπειρία στην πάλη, την πυγμαχία και την αυτοάμυνα από τον καιρό που ήταν στη Μπρατισλάβα. Στη συνέχεια εργάστηκε ως εκπαιδευτής στην Palmach για αρκετά χρόνια, και μετά στρατολογήθηκε στην I.D.F και συνέχισε να εργάζεται ως εκπαιδευτής. Μέχρι το 1948 ήταν ήδη αναγνωρισμένος και θεωρούνταν ένας από τους κορυφαίους εκπαιδευτές του Kapap με έμφαση στο Ζίου Ζίτσου και το μαχαίρι. Κατά την επόμενη δεκαετία μεταξύ του 1948 και του 1958 ο Imi έγινε ο επικεφαλής εκπαιδευτής του Kapap - Krav Maga.

Ερ: Ήταν ο Imi ο δημιουργός της έννοιας «Krav Maga»; Αν όχι, ποιος ήταν;

Noah Gross:  Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση με μια σύνθετη απάντηση. Πρώτα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιες είναι οι έννοιες του Krav Maga και το πιο σημαντικό πότε αυτές επισημοποιήθηκαν;

Το Krav Maga πέρασε από διάφορες φάσεις ανάπτυξης, μερικές από τις οποίες είναι εύκολο να αναγνωριστούν και να καθοριστούν και άλλες που είναι πιο δύσκολο να οριστούν.

Ένας τρόπος να το εξετάσουμε είναι ως εξής, και είναι μόνο ένας γενικός σχηματικός διαχωρισμός του χρόνου.

Το πρώτο στάδιο θα ήταν το Kapap από το 1940 έως το 1948

Το δεύτερο στάδιο θα ήταν το Kapap - Krav Maga μεταξύ 1948-1958

Το τρίτο στάδιο θα ήταν το Krav Maga μεταξύ 1958-1964

Και το επόμενο θα ήταν το Krav Maga για πολίτες από το 1964 και μετά.

Φυσικά δεν σταμάτησε τότε, αλλά για αυτή τη συζήτηση είναι λιγότερο σημαντικό.

Αυτό που είναι κρίσιμο να καταλάβει κανείς είναι ότι ο Imi ήρθε σε μια οργάνωση που είχε να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη μάχη σώμα με σώμα και είχε ήδη μια επίσημη μέθοδο εκπαίδευσης με ένα καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών στους διάφορους κλάδους της μάχης σώμα με σώμα. Αυτή η οργάνωση διέθετε μια δομή και ιεραρχία που έμοιαζε πολύ με έναν μικρό στρατό ή μια μεγάλη μονάδα ειδικών δυνάμεων. Ο Imi ενσωματώθηκε σε αυτή τη δομή ως μέρος της, δεν ήταν κάτι ξεχωριστό, οπότε ενώ είχε επιρροή σε αυτή, ταυτόχρονα επηρεάστηκε από αυτή.

Με δεδομένο το υλικό επίσημων εγγράφων σχετικά με τις έννοιες πίσω από το Kapap και το πρόγραμμα διδασκαλίας που διδάσκονταν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Imi είχε σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση του μέχρι το 1948. Στην πραγματικότητα είχε σαφώς καθορισμένες έννοιες και μορφοποιημένες μεθόδους μέχρι το 1942, την εποχή της άφιξής του στο Ισραήλ.

Έπειτα, εξετάζοντας το υλικό που διδάσκονταν στην I.D.F κατά τις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 1950 γίνεται σαφές ότι το υλικό βασίζεται στο Kapap της δεκαετίας του 1940. Παρόλο που ο όρος Krav Maga αρχίζει να χρησιμοποιείται στα επίσημα έγγραφα στα τέλη του 1948, δεν πρέπει να θεωρείται λανθασμένα ως ένδειξη αλλαγών στην προσέγγιση της μάχης σώμα με σώμα ή στο υλικό που διδάσκονταν. Στην πραγματικότητα και τα δύο ονόματα Kapap και Krav Maga χρησιμοποιούνται σε επίσημα έγγραφα εναλλάξ μέχρι το 1958.

Ακόμη και όταν το 1953 συγκροτήθηκε μια επιτροπή με σκοπό την ανασκόπηση του υλικού που διδάσκονταν στη μάχη σώμα με σώμα ή στο Krav Maga, κλήθηκε να επιλέξει 35 κύριες τεχνικές από το ευρύτερο πρόγραμμα σπουδών. Αυτό αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στην προσέγγιση από πολύ υψηλότερα στην στρατιωτική ιεραρχία στο επίπεδο σχεδιασμού όπου έγινε μια ανάλυση των αναγκών του στρατού και αποφασίστηκε να μειωθεί η ποσότητα του υλικού που διδάσκεται. Η σημασία του Imi κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 βασίζεται περισσότερο στο ότι ήταν ο πιο έμπειρος εκπαιδευτής και πολύ λιγότερο σε κάθε είδους καινοτομία και αναδιατύπωση του Krav Maga.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η διαδικασία της αλλαγής είναι σταθερή, ο στρατός αλλάζει διαρκώς στην ανάλυσή του σχετικά με τις απειλές και προσαρμόζεται για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές και προσαρμόζει το εκπαιδευτικό υλικό και τις μεθόδους για τους στρατιώτες του. Αυτό περιλαμβάνει και την μάχη σώμα με σώμα.

Επιπλέον, όταν ένα άτομο εκπαιδεύει και διδάσκει το ίδιο υλικό για εκτεταμένες χρονικές περιόδους, υπάρχει επίσης μια διαδικασία προσαρμογής και τροποποίησης. Δεδομένων αυτών των δύο γεγονότων και της γνώσης ότι ο Imi δούλευε με αυτό το υλικό από το 1942 έως το 1960, μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα είχε κάνει αλλαγές και προσαρμογές.

Εξετάζοντας αυτό που διδάχθηκε ως Krav Maga το 1960 στην I.D.F είναι προφανές ότι ο Imi έφερε κάποιες έννοιες που δεν υπήρχαν στις αρχές της δεκαετίας του '50. Σημειώνεται ο όρος άμυνα 360. Εκτός από τον μεγάλο σεβασμό που οφείλεται στο γεγονός ότι ο Imi είναι ένας εκπαιδευτής μάχης σώμα με σώμα στην Palmach και την I.D.F και συνεχίζοντας την εκπαίδευσή του στα τέλη της δεκαετίας του 1950 μέχρι τη συνταξιοδότησή του, η επιλογή του να διδάσκει στους πολίτες είναι πολύ σημαντική. Η διαδικασία εργασίας με το υλικό και προσαρμογής και τροποποίησής του συνεχίστηκαν στην εκδοχή του Krav Maga για πολίτες με επικεφαλής τον Imi και στη δεκαετία του 1980. Αυτή τη φάση δεν την γνωρίζω πολύ καλά, γι 'αυτό δεν θα σχολιάσω περαιτέρω.

Ερ: Λέγεται ότι ο Imi πήρε ήδη υπάρχουσες τεχνικές από άλλα συστήματα όπως η πυγμαχία και η πάλη και τα προσάρμοσε, τι νομίζετε για αυτό;

Noah Gross: Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον σημείο που βρίσκω λίγο ειρωνικό.

Το Kapap, από το οποίο γεννήθηκε το Krav Maga, βασίστηκε στο Ζίου Ζίτσου / Τζούντο, Πυγμαχία και μαχαίρι και ξύλο. Έτσι από την αρχή είχε στη διάθεσή του όλα όσα αυτές οι πολεμικές τέχνες είχαν να προσφέρουν. Με την πάροδο του χρόνου το πρόγραμμα διδασκαλίας περιορίστηκε για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες και τους περιορισμούς της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να πει ότι μετά από 20 χρόνια στη διάρκεια των οποίων αυτό το υλικό διδάσκεται και χρησιμοποιείται μπορεί κάποιος να φέρει υλικό από τις ίδιες πηγές στις οποίες βασίζεται;

Η μόνη εύλογη απάντηση είναι ότι τώρα που διδάσκεται στους πολίτες υπήρχε ανάγκη για περισσότερο υλικό και πολύ λιγότερο για πρακτικούς λόγους.

Το σύστημα λειτουργούσε καλά για το στρατό για περισσότερα από 20 χρόνια χωρίς προσθήκες. Και στην πραγματικότητα, όταν εξετάζω τα στρατιωτικά εγχειρίδια του Krav Maga μόλις το 1973 σχεδόν μια δεκαετία μετά την έναρξη του πολιτικού Krav Maga, το πρόγραμμα σπουδών είναι κατά 90% το ίδιο μέχρι το 1964, το 1960, ακόμα και το 1953.

Ερ: Γιατί όλες οι τεχνικές του Krav Maga αποδίδονται στον Imi, ενώ άλλες σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Marcus είναι ξεχασμένες;

Noah Gross:  Νομίζω ότι αυτό συνέβη για διάφορους λόγους. Μέχρι τη στιγμή που αποσύρθηκε ο Imi, θεωρούνταν ως το Krav Maga, οι άνθρωποι που τον γνώριζαν στο στρατό, στρατιώτες, αξιωματικοί και διοικητές και εκείνοι που τον γνώριζαν από την Palmach τον έβλεπαν όλοι ως τη πιο μεγάλη προσωπικότητα και αυθεντία στη μάχη σώμα με σώμα. Τότε κανείς δεν ενδιαφερόταν για την ιστορία της ανάπτυξής του, δεν υπήρχαν οργανώσεις τάξεων και ζωνών και μεγάλοι δάσκαλοι, ήταν ένα σύστημα μάχης σώμα με σώμα στο στρατό και τίποτε άλλο. Έτσι κανείς δεν ενδιαφερόταν ποιος ανέπτυξε τι και πότε. Αυτό άρχισε να αποτελεί ζήτημα πολλά χρόνια αργότερα και πολλά χρόνια μετά την ίδρυση του πολιτικού Krav Maga από τον Imi. Με την πάροδο του χρόνου πολλοί άνθρωποι ξέχασαν την ιστορία που από την αρχή πολύ λίγοι άνθρωποι γνώριζαν και έτσι θεωρήθηκε πραγματικότητα ότι ο Imi εφηύρε το Krav Maga. Δεν είναι λιγότερο σημαντικό το γεγονός ότι μέχρι το 1964, όταν άνοιξε ο Imi τον πρώτο σύλλογό του για πολίτες, κανείς δεν ενδιαφερόταν για το πώς λεγόταν το σύστημα, πολλοί το γνώριζαν ως Kapap, ενώ άλλοι το γνώριζαν ως Krav Maga και κανείς δεν πίστευε ότι ήταν δύο διαφορετικά συστήματα.

Ο Marcus και ο Kopler και πολλοί άλλοι εκπαιδευτές πέθαναν στη δεκαετία του 1940, ενώ άλλοι εκπαιδευτές προχώρησαν τη ζωή τους ως απλοί πολίτες και άφησαν πίσω τους την στρατιωτική τους ιστορία. Από τη στιγμή που άρχισα να κάνω έρευνα το 1999, το Krav Maga ως πολιτικό σύστημα και στρατιωτικό σύστημα είχε γίνει τόσο μεγάλο και διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, που πραγματικά κανείς δεν αμφισβητούσε την «επίσημη» ιστορία που διαδίδουν οι άνθρωποι του Krav Maga που τις περισσότερες φορές απλά μεταφέρουν αυτά που τους είπαν.Read it in English

Krav Maga History Interview